Hoe vind ik die betrouwbare klant in het buitenland?

Naar het buitenland, niet zomaar een keuze

Om met uw bedrijf te kunnen groeien hebt u ruimte nodig, soms fysiek in de vorm van meer bedrijfsruimte, maar altijd ‘ruimte’ op de markt in de vorm van meer omzet bij bestaande en nieuwe klanten. Voor veel Nederlandse bedrijven is het kijken naar deze ruimte op buitenlandse markten een goede beslissing gebleken…exporteren dus!

Naast de gewenste omzetgroei, leveren die buitenlandse activiteiten nog een belangrijk voordeel op: een betere risicospreiding. Tenminste, als u het goed doet en niet zomaar met de eerste agent of distributeur die zich aandient in zee gaat. U wilt natuurlijk wel de meest geschikte partner voor uw bedrijf vinden. Een vraag die mij vaak gesteld wordt is: “Frank, hoe doe jij dat nou? Hoe vind jij die serieuze en betrouwbare buitenlandse partners, waarmee je samen de business laat groeien?” Dat ik daarop geen kort en eenvoudig antwoord kan geven, ligt aan het feit dat ieder bedrijf een eigen verhaal heeft, met eigen sterke en minder sterke kanten, waardoor mijn assistentie bij elke samenwerking weer net iets anders verloopt.

Er zijn natuurlijk wel een paar belangrijke stappen die we bij Export Boosters met elke klant samen doorlopen, zoals het intakegesprek, waarin we samen duidelijk krijgen wat de redenen voor de exportwensen zijn en waarom de gewenste klanten en landen de juiste zijn of misschien juist niet. Minstens zo belangrijk is de vraag of de organisatie zelf klaar is om aan dit buitenlandse avontuur te beginnen. Zijn er bijvoorbeeld mensen in het bedrijf aanwezig die de taal van het gewenste exportland beheersen of is hiervoor een plan gemaakt om dit op een bepaalde termijn gerealiseerd te hebben? Het Engels is weliswaar in het merendeel van de gevallen een geschikte taal om internationaal in te communiceren, maar een goede beheersing van het Duits wordt in het geval van zakendoen met Duitsland, door uw toekomstige klant toch echt meer gewaardeerd en zal u helpen eerder goede contacten te leggen.

TIP: Het ‘opfrissen’ van de zakelijke talenkennis is leuk om met collega’s te doen en levert vaak direct resultaat op. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van SR Training van Sheila en Ron de Wit. Zij bieden interactief maatwerk als het gaat om zakelijke taalcursussen. Direct toe te passen en aansluitend op uw dagelijkse praktijk. Met meer zelfvertrouwen in de taal van uw gewenste exportland communiceren, levert u en uw medewerkers meer plezier en succes op met uw exportactiviteiten.

export, exporteren, internationaal zakendoen, internationale handel, distributeur, agent, klant

Buitenlandse handelspartners

U kunt natuurlijk ook zelf aan de slag en op het internet gaan zoeken naar mogelijke buitenlandse handelspartners. U komt dan ongetwijfeld in contact met databasebedrijven die u tegen betaling van een vaak aanzienlijk bedrag een database aanleveren, waarin u zelf op zoek kunt gaan naar mogelijk geschikte kandidaten. Deze manier van zoeken is erg tijdrovend en bovendien bevatten deze databases vaak gedateerde gegevens, waardoor contactgegevens van bedrijven of contactpersonen soms niet blijken te kloppen.

Bij Export Boosters werken we daarom liever intensief samen met ons eigen internationale netwerk van ervaren managers, bedrijven en instanties, zodat we sneller en gerichter kunnen zoeken naar uw gewenste buitenlandse handelspartners. In Nederland biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ook veel goede ondersteuningsmogelijkheden, zoals het verstrekken van specifieke landengegevens of vouchers om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld hulp van een ervaren coach. Met de verkregen informatie kunt u vervolgens zelf aan de slag om in contact te komen met mogelijke buitenlandse handelspartners, of beter: wij helpen u met het actief benaderen van deze mensen en het tot stand brengen van de eerste gesprekken. Dat vinden we leuk en daar zijn we goed in, vraag het onze klanten maar!

Internationale beurzen en handelsmissies

Een andere manier om in contact te komen met mogelijk geschikte handelspartners, is het deelnemen aan een buitenlandse handelsmissie of het bezoeken van of deelnemen aan internationale vakbeurzen op uw specifieke vakgebied. Dit soort beurzen geeft u vaak een goed beeld van de belangrijkste spelers op uw buitenlandse markt, uw afnemers en concurrenten. Als u zelf deelneemt, biedt dit dé uitgelezen kans om de eerste contacten te leggen met nieuwe distributeurs. Misschien is het voor uw bedrijf zelfs mogelijk om de kosten voor zo’n buitenlandse beursdeelname of handelsmissie deels gesubsidieerd te krijgen, dat zoeken we graag voor u uit.

TIP: om van uw buitenlandse beursdeelname een succes te maken en daadwerkelijk de contacten te leggen waarnaar u op zoek bent (u staat daar tenslotte om in contact te komen met nieuwe klanten) is een korte beurs- of gesprekstraining door een ervaren professional als Ton Willemse van Beurstotaaltraining een sterke aanrader. Ton zet u op voorsprong in het krijgen en opvolgen van goede aanvragen.

Internationale beurs, buitenlandse beurs, beursdeelname, contacten, export, exporteren, internationaal zakendoen, internationale handel, distributeur, klant, agent

Succes of niet?

Of de samenwerking met uw nieuwe buitenlandse partner succesvol wordt, is vooraf natuurlijk moeilijk in te schatten. Door uw voorbereiding echter zo goed mogelijk uit te voeren en samen te werken met ervaren collega’s in uw branche of experts op dit gebied zoals Export Boosters, kunt u al veel onzekerheden uitsluiten. De Kamer van Koophandel, RVO en onze diverse ambassades in het buitenland, kunnen u al veel informatie over uw beoogde handelspartner geven en daarmee een eerste beeld schetsen van de betrouwbaarheid van dit bedrijf. Het vooraf duidelijk vastleggen van afspraken over leverings- en betalingsvoorwaarden is ook verstandig om te doen, want daarmee voorkomt u mogelijk een hoop teleurstelling en discussies achteraf. Het échte succes van internationaal zakendoen blijkt toch vooral op basis van langdurig persoonlijk contact tussen u en uw nieuwe buitenlandse klant of distributeur vorm te krijgen en wij helpen u graag bij het tot stand brengen daarvan.

Vragen?

Als u vragen hebt over dit artikel of wilt weten hoe ik u mogelijk kan helpen bij het ontdekken van uw exportmogelijkheden, neemt u dan contact met mij op: Frank van der Kraats, ervaren International Sales Director en Export Booster, telefoonnummer 06-1173 1100, e-mail: frank@exportboosters.com

Interessante links:

                SR training – Zakelijke taalcursussen voor professionals

  Beurstotaaltraining – training in alle aspecten van succesvolle beursdeelname

Share This